Δημοσιεύθηκε στην Κρητικός

Στοχασμοί του Σολωμού για τον “Κρητικό”

Τώρα που φτάσαμε στο τέλος της ερμηνευτικής προσέγγισης του ποιήματος χρήσιμο θα ήταν να δούμε τις σκέψεις του ποιητή γύρω από την κεντρική ποιητική ιδέα του «Κρητικού», μπαίνοντας στο ποιητικό εργαστήρι του ποιητή:

«Κοίταξε το καθετί να είναι σύντομο και βαθύ στο αποτέλεσμα, υποτάζοντας τα μέρη στο γενικό αποτέλεσμα. Σύντομη η τρικυμία, η γαλήνη, η οπτασία, η ομιλία, τα δάκρυα. Να βάλεις όμως εκτενή την έκβαση. Έκβαση η μουσική που ακούει καθώς πλησιάζει στ’ ακρογιάλι – περισσότερο εκτενής η παρένθεση για τη σάλπιγγα. Η έκτασή τους όμως να μην εξαρτάται από το υλικό στοιχείο των εικόνων και από τα αισθήματα∙ αντίθετα, αυτά να επηρεάζονται από τη φυσική σφοδρότητα της έκβασης. Η σύντομη ή η εκτενής ανάπτυξη δεν είναι υπόθεση υλική, αλλά ψυχολογική.
Μια ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στην ψυχή του ναυαγού, μεστή από μια μεγάλη στιγμή της Ιδέας, μαγευτική. Θαρρώ πως εδώ πολύ φυσικά βαθαίνει η αυλακιά ενός μεγάλου ποιήματος.
Η αληθινή δύναμη, που μπαίνει σε δοκιμασία από τη συφορά, κι η άλλη, ντυμένη μ’ ένα μάγιο που κάνει πικρότερο το χαμό. Πεδίο δοκιμασίας είναι η ζωή (εδώ γραμμές σύντομες και βαθιές για να δοθεί το βάθος όλου του ποιήματος και να φανεί ο δυνατός χαρακτήρας του Κρητικού). Πεδίο δοκιμασίας είναι η ζωή∙ το ξέρω∙ μα η ψυχή μου είναι βαθιά και έχει γεμίσει από πόνο.»

Λίνος Πολίτης, Τα χειρόγραφα του Σολωμού. Ένας θησαυρός που σώθηκε, στον τόμο Γύρω στο Σολωμό

Advertisements

Συντάκτης:

Φιλόλογος στο ΓΕΛ Κ. Μηλιάς Πιερίας

3 σκέψεις σχετικά με το “Στοχασμοί του Σολωμού για τον “Κρητικό”

    1. Να μην έχεις παράπονο, το βίβλιο έχει εξαιρετικά συνοδευτικά κείμενα για τον «Κρητικό». Προφανώς αυτό το κομμάτι από τα χειρόγραφα δε θεωρήθηκε απαραίτητο για την κατανόηση του ποιήματος. Νομίζω πως περισσότερο βοηθάει να δούμε πως σκεφτόταν ο ποιητής πριν ξεκινήσει τη συγγραφή ενός ποιήματος.

  1. Πεδίο δοκιμασίας είναι η ζωή∙ το ξέρω∙ μα η ψυχή μου είναι βαθιά και έχει γεμίσει από πόνο.”
    η αλήθεια του νοήματος δεν επιδέχεται σχολιασμό… είναι εξαίρετο, συναρπαστικό και βαθιά φιλοσοφικό…simply : ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ…
    καλά λέει και ο κ. Δουλιάκας παραπάνω… αυτά έπρεπε να έχει το βιβλίο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα βέβαια…. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.